Style Guide

Style Guide: Αυτά που κάνουν ένα jean, να είναι genius

Style Guide: Οι πιθανότητες είναι πώς τα τζην είναι τα παντελόνια που έχεις σε μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο είδος.

Style GuideΓια αυτό και δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσω να σε πείσω για τη βολικότητα, την ομορφιά, τη χρηστική τους αξία. Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί είναι οι γραμμές, η εφαρμογή, το είδος, το χρώμα, η ποιότητα, το look τους, η σωστή επιλογή με μια λέξη.

Το τζην είναι ένα ανθεκτικό βαμβακερό ύφασμα που παράγεται καθώς τα οριζόντια νήματα υφαδιού περνούν κάτω από δύο ή περισσότερα κάθετα νήματα στημονιού, δημιουργώντας τις ξεχωριστές διαγώνιες ραβδώσεις που παρατηρούμε όταν προσέξουμε καλά ένα τέτοιο παντελόνι. Κατόπιν ακολουθεί η βαφή, το ξέβαμμα, η συρρίκνωση και άλλες απαιτητικές διαδικασίες ώσπου να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ιστορικά προέρχεται από την ιταλική πόλη Γένοβα και τη γαλλική Νιμ, αλλά έχει πολιτογραφηθεί ως καθαρά αμερικανικό, καθώς εκεί ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του στα τέλη του 19ου αιώνα, δίνοντας τέλος στις ευρωπαϊκές αναζητήσεις, που στράφηκαν τελικώς σε άλλα υφάσματα. Πολύ γρήγορα, η βασική ανάγκη ένδυσης για τους εργάτες και τους ανθρακωρύχους του αμερικανικού ονείρου έγινε το απόλυτο σύμβολο μιας δυναμικής μαζικής κουλτούρας και ιστορικά το πρώτο κομμάτι που κατάφερε να εκδημοκρατίσει το στυλ, με την έννοια ότι όλοι μπορούσαν να αποκτήσουν ένα. Και απέκτησαν.

Τζην υπάρχουν πολλά τόσο σε χρώματα όσο και σε και γραμμές και τύπους. Αυτά, όμως, που εσύ πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στην ντουλάπα σου είναι τέσσερα. Το μπλε ακατέργαστο (raw jean), το μπλε ξεβαμμένο, το γκρι και το μαύρο.

Το ακατέργαστο είναι σαν μια επένδυση -το παίρνεις σήμερα και ύστερα από κάποιους μήνες αρχίζει να αποκαλύπτει την ψυχή του. Γερνάει όμορφα και αποδεσμεύει αργά τη γοητεία του, γίνεται ένα με εσένα.

Συνήθως, τα ξεβαμμένα συνοδεύονται από «μουστάκια» στο πάνω μέρος (whiskers)γδαρσίματα και μπαλώματα για ένα πιο vintage look, αλλά και από άπειρες παραλλαγές, με νερά και άλλες ιδιαίτερες λεπτομέρειες που καθορίζουν το που και το πώς μπορεί κάποιος να τα φορέσει.

Τα δύο τελευταία, το γκρι και το μαύρο, θα τα φορέσεις για να βγεις ραντεβού, καθώς προσθέτουν σε αρρενωπότητα, ειδικά αν συνδυαστούν με ένα δερμάτινο τζάκετ, σνίκερς ή μποτάκια -σε κάνουν πιο «κακό» παιδί.

Σε ό,τι τώρα αφορά τη γραμμή, υπάρχει φαινομενικά πλήθος επιλογών, αλλά γρήγορα καταλαβαίνεις πως οι επιλογές δεν είναι τελικώς και τόσες πολλές. Υπάρχει η ίσια γραμμή (straight), η tapered (κωνική), που είναι άνετη από το γόνατο και πάνω και εφαρμοστή από το γόνατο και κάτω, και η slim fit, που είναι ιδανική για αδύνατες σιλουέτες.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει και η modern fit γραμμή, ένας ισορροπημένος συνδυασμός μεταξύ slim και ίσιας γραμμής, που με ένα ελαφρύ stretch (ελαστικό τέντωμα λόγω σύνθεσης) κολακεύει τους άνδρες με αθλητικό σωματότυπο.

Εδώ μπορείς να δεις ορισμένα από τα πιο classy τζην, τόσο από την άποψη των αποχρώσεων όσο και από την άποψη της εφαρμογής και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές.   

Κριτήρια επιλογής & ποιότητας

Ένα καλό τζην μοιάζει με αντικείμενο αξίας, που όσο περνάει ο χρόνος δείχνει καλύτερο. Από τι δείχνει, όμως, την ποιότητά του ένα καλό τζην; Να μερικά χαρακτηριστικά ποιότητας. Η «χιονισμένη» όψη του του υφάσματος, το βάρος του, οι διπλές ραφές στα τελειώματα της τσέπης, η οποία πρέπει να είναι φοδραρισμένη και γερή, τα πριτσίνια και τα διπλά γαζιά, τα κουμπιά από νικέλιο, το φερμουάρ,  είναι παράγοντες που καθορίζουν τόσο την τελική βαθμολογία που συγκεντρώνει ένα τέτοιο παντελόνι. Αλλά πιο σημαντικό από όλα είναι το look του, το πώς φαίνεται και πώς οι παραπάνω λεπτομέρειες μπορούν να συνδυαστούν για ένα όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι που κάνει ένα τζην να είναι πραγματικά genius, να εκπέμπει δηλαδή την προσήλωση και την επιμονή του «ντενιμά» για τη δημιουργία κάτι πραγματικά μοναδικού που θα γίνει ένα με το σώμα σου.

Και αν θέλεις κάτι ταιριαστό για να το συνδυάσεις τώρα το φθινόπωρο, ξεκίνα από ένα καλό φούτερ εδώ και φυσικά ένα ζευγάρι low top sneakers σαν αυτό εδώ.