Style Guide

Style Guide: Ο Παναθηναϊκός ξανά στη μόδα!

Style Guide: Παρακολουθώ ποδόσφαιρο κάποιες φορές και χάρηκα πολύ εχθές τον Παναθηναϊκό. Και δεν είναι η αναρρίχηση στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας ούτε η άνετη νίκη επί του νταμπλούχου ΠΑΟΚ, με κυριαρχικό παιχνίδι από ό,τι γράφουν όλοι. Είναι που όλο αυτό το σύνολο εκπέμπει υγεία, ζωντάνια και απαράμιλλο στυλ, εντός και εκτός γηπέδου.

Η ομάδα ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού επιστρέφει στην κανονικότητα και σε όλα αυτά που συμβολίζει και αντιπροσωπεύει ένας σύλλογος με τέτοια ιστορία και DNA. Δύναμη, κυριαρχία, καθαρό παιχνίδι, ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και χαρακτήρα -ας μην έχουν τα ονόματα και την αίγλη των παλιών. Και πολλοί Έλληνες ανάμεσά τους: Διούδης, Πούγγουρας, Δώνης, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάννης, Μπουζούκης. «Και μία ομάδα με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας», με ενημερώνει ο συνάδελφος του διπλανού γραφείου. Πέρα από το πόσο όμορφα γυμνασμένοι είναι, μου βγάζουν μια ελεγχόμενη αλητεία, ένα ζοριλίκι που δεν ξεφεύγει από τα όρια. Που ξεκινάει από τον σεβασμό.

Εντάξει, εγώ δηλώνω φαν Μακέντα, καθότι λατρεύω το ιταλικό στυλ. Αλλά και τον τρόπο του προπονητή, Γιώργου Δώνη, που φαίνεται άνθρωπος με αξίες και κώδικα τιμής. Τέλος πάντων, γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί όλα τα πράγματα έχουν δύο επίπεδα. Ένα πρώτο, φανερό, που στο δικό μας παράδειγμα είναι τα συστήματα, η τεχνική, η αντοχή, τα κερδισμένα φάουλ, τα οφσάιντ ακόμη και οι επίμαχες φάσεις. Σε ένα δεύτερο, που πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά για να το δεις, είναι το πώς αυτοί οι παίκτες αγωνίζονται μέσα στο χορτάρι. Το στυλ τους, η φανέλα μέσα ή έξω, το πόσο καθαροί είναι ή δεν είναι, πόσο ψηλά έχουν το κεφάλι, αν έχουν πάθος, αν χαμογελούν μέσα στο παιχνίδι, αν πέφτουν σαν να τους χτύπησε κεραυνός για να κερδίσουν φάουλ ή αν πέφτουν όταν πραγματικά έχουν φάει την κλωτσιά. Δεν ξέρω αν τα εξηγώ σωστά, αλλά μου αρέσουν οι αυθεντικοί ποδοσφαιριστές, εκείνοι που ό,τι είναι εκτός γηπέδου είναι και εντός. Και αυτός ο Παναθηναϊκός έχει πολλά τέτοια στοιχεία, όπως και ο coach, που τα εξηγεί με έναν τρόπο πειστικό. Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί παρακολουθώντας εχθές τη συνέντευξη τύπου, πρόσεξα ότι χορηγός πολιτικής ενδυμασίας της ομάδας είναι τα Prince Oliver, που αγαπώ για τα πρωτότυπα τους σχέδια και τις προσιτές τους τιμές. Ψάχνοντας λίγο έπεσα πάνω σε αυτό το video.

Δεν είναι τέλειο; Μου θυμίζει αντίστοιχα κορυφαίων ευρωπαϊκών clubs. Και φανταστικά ρούχα. Κάπως έτσι πρέπει να είναι ο άνδρας σήμερα. Και δυναμικός και τζέντλεμαν. Να φοράει και σακάκι και κοστούμι και παπούτσια oxfords και λεπτή γραβάτα. Με σωστή εφαρμογή και σωστά χρώματα. Και πάνω από όλα να έχει στυλ, σε ό,τι και αν κάνει. Ακόμη και αν πηγαίνει στη δουλειά του με κοντό παντελονάκι. Το στυλ μετράει, ό,τι και αν κάνεις.

Style Guide